Asfixierea căsătoriei, a relaţiei de cuplu

ASCENSIUNEA PE MUNTELE LUI MASLOW, FĂRĂ SUFICIENT OXIGEN!

Un studiu foarte interesant care prezintă evoluția căsătoriei, respectiv a relației de cuplu, în mai multe contexte istorice și în funcție de evoluția noastră. Studiul are ca instrument de analiză – Piramida lui Maslow – numită aici Muntele Maslow.
Piramida lui Maslow – o teorie faimoasă a motivației umane – introduce conceptul de ierarhie a nevoilor noastre.
Maslow spune că „apariția unei nevoi se bazează, de obicei, pe satisfacția prealabilă a unei alte nevoi mai puternice”
Ideea este că – de-a lungul timpului, conform cercetătorilor – s-au remarcat diferite zone de dependență maritală:

– În perioada pre-1850 scopurile fundamentale ale căsătoriei erau orientate către îndeplinirea nevoilor de de bază de pe „Muntele Maslow”: fiziologice si de siguranță.
– În timpul perioadei 1850-1965 scopurile fundamentale ale căsătoriei au urcat spre îndeplinirea nevoilor de mijloc de pe „Muntele Maslow”: dragoste și apartenență.
– În epoca post-1965 scopurile fundamentale ale căsătoriei s-au ridicat din nou, de data aceasta, spre satisfacerea nevoilor de la „altitudine” mai mare pe Muntele Maslow: nevoi de stimă de sine și auto-actualizare.

În concluzie – Relația de cuplu, respectiv căsătoria, a fost „îngreunată” de-a lungul timpului cu așteptări din ce in ce mai mari.

Metafora „Lipsei de oxigen” și a „Asfixierii căsătoriei” ne spune că:
– Îndeplinirea nevoilor de la „altitudine” mai mare în cadrul căsătoriei (sau a relației de cuplu) necesită mai mult timp și mai multe resurse psihologice decât satisfacerea nevoilor de la „altitudine” mai mică.
– Valoarea investiției unor astfel de resurse necesare succesului căsătoriei este mai mare în căsătoriile contemporane decât în căsătoriile din epocile anterioare. Cu toate acestea, oamenii investesc, în general, mai puțin timp și mai puține resurse psihologice în căsătoria lor, sau in cuplul lor, ducând la un dezechilibru în care disponibilitatea resurselor sunt insuficiente pentru a satisface cerințele impuse căsătoriei.

Studiul oferă și câteva soluții pentru ReOxigenarea Căsătoriei (a relației de cuplu):
– Optimizarea resurselor existente (prin intervenție terapeutică)
– Investiția în “oxigenul” suplimentar (timp pentru cuplu, activități împreună, activități de socializare)
– Solicitarea de mai puțin “oxigen” în cuplu (suportul comunității, independența)

Spor la citit!

https://static1.squarespace.com/static/56c0eeaa7c65e465b5050feb/t/56c54fb8f8508295e6c5eddd/1455771576630/2014_FinkelHuiCarswellLarson_PsychInquiry-Copy.pdf?fbclid=IwAR0Bi0hcARRz9BwO3KtMX_w25UwAS0c8tpcAmUe7IoFL9HXxf865T03s2AU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *