Cuplul şi psihoterapia

Din practica mea în cabinet pot să confirm că, uneori, oamenii vor reţete, soluţii, formule magice, 7 paşi, tips & tricks, ceva senzaţional şi nemaipomenit, sau toate acestea deodată – pentru ei şi relaţia lor. A lor!

Şi începem să lucrăm şi construim, împreună, liste de pus pe frigider. Să fie la îndemână pentru amândoi. Înainte de asta clarificăm ce înseamnă – să simţi că ai SENS în viaţă ?!. Cercetătorii spun că (şi urmează o listă de 3) sensul este dat de combinaţia celor de mai jos:

  1. obiective, scopuri
  2. calitatea relaţiilor interpersonale (inclusiv cea de cuplu)
  3. valorile şi principiile după care ne trăim viaţa.

Bun! Avem prima listă! şi înţelegem că relaţia de cuplu ne aduce o parte din sensul vieţii. Ambii parteneri vor o viaţă de calitate împreună, deja avem un reper, ştim de unde să începem . Însă, problema este că celălalt trebuie să se schimbe. Şi mai este o problemă – ce înseamnă calitate în relaţia de cuplu?

Mai construim o listă scurtă (de 7 paşi), aşa ca de început al procesului de psihoterapie, despre cum să creştem calitatea vieţii în doi:

  1. să nu ne blocăm în emoţii negative – antidotul fiind, de exemplu, a observa minim 3 lucruri bune pe care partenerul tău le face într-o zi. Şi să îl apreciezi pentru ele. Adică – fă-i omului complimente, arată-i că există pentru tine şi îl vezi, spune-i ce face bine , nu ce NU face bine.
  2. să fim un model de comportament pentru celălalt – păi da, pentru că nu este un concurs în care să demonstrăm cine e mai “şmecher”, ci ne comportăm frumos unul cu altul, ne respectăm, ne stimulăm reciproc înspre a aduce între noi căldură, iubire, stare de flow, relaxare, linişte.
  3. să vorbesc despre mine şi nu despre tine – atunci când vorbim despre noi, celălalt este în siguranţă, nu se simte atacat sau criticat. Nu e despre el, despre ceva ce face sau nu face el. Şi atunci va fi atent, cu şanse mari să şi înţeleagă despre ce este vorba în propoziţie , pentru că mintea lui nu construieşte răspunsuri, ci e toată deschisă către tine.
  4. atunci când mergem în dormitor, să facem sex, dragoste, mindful-sex – mai exact, scoatem artileria grea de senzaţii şi emoţii, îl copleşim pe partener cu prezenţa noastră. Facturile şi gunoiul le lăsăm pe mâine. Acum suntem doar noi, împreună şi atât.
  5. să povestim cu sinceritate despre noi, nevoile noastre – ne conectăm şi reconectăm mereu, ne încărcăm cu energie bună unul pe altul. E atât de simplu, cu condiţia să şi vrei să faci schimb de emoţii, gânduri şi idei cu iubitul/iubita. Cum ar fi să nu mai fii atât de pătruns de viaţă , ci să o laşi să fie!
  6. să avem încredere şi să îi dăm libertate celuilalt să fie cine vrea el să fie – pentru că o relaţie de cuplu trebuie să fie locul cel mai sigur din lume pentru spirit şi suflet, şi mai mult decât atât, locul unde suntem susţinuţi să evoluăm, să ne dezvoltăm , spre binele individual cu influenţe importante în dimensiunea relaţională.
  7. să nu trăim cu teama că vom fi abandonaţi – pentru că frica asta nu numai că generează stres, dar ne modifică percepţiile, ne schimbă mintea , ne duce în direcţii greşite şi unghere întunecoase ale sinelui nostru. ( subiect de altă listă cu paşi!).

Şi nu , nu strâmbăm din nas, pentru că viaţa e frumoasă, dar trebuie trăită! Cine spunea asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *