Ce am mai citit – Atomic Habits

O carte scrisă de James Clear – pe care o recomand.

Citind cartea afli că obiectivele pe care la un moment dat ţi le stabileşti sunt foarte importante pentru a avea o direcţie şi un sens, însă ele se definesc prin rezultatele pe care vrei să le atingi. Autorul evidenţiază că până la rezultat, important este sistemul, strategia , procesul de îmbunătăţire ce determină progresul continuu – care în final te va conduce spre obţinerea rezultatelor pe care le doreşti. Probabil că toate acestea îţi sunt , cumva, deja cunoscute.

Plusul de valoare pe care îl aduce această carte este noua perspectivă asupra identităţii. James Clear punctează ideea că, întâi trebuie să ştii Cine vrei să devii şi abia apoi stabileşti Ce sau Cum trebuie să faci (obiectivele). Dacă nu îţi schimbi convingerile pe care se bazează comportamentul tău, vei ajunge într-un conflict de identitate şi ăsta va fi cel mai mare obstacol în atingerea obiectivelor pe care ţi le stabileşti. Comportamentul tău este reflectarea identităţii tale. Atunci când îţi propui să devii altceva sau altcineva şi îţi stabileşti nişte obiective, ele apar dintr-o dorinţă. Dorinţa este un semnal că lipseşte ceva, este motorul care declanşează comportamentul. Acest semnal te motivează să acţionezi într-o direcţie, pentru că îţi doreşti să te simţi altfel. Şi vrei să faci o Schimbare.

Următorul pas, absolut necesar pentru schimbare – este conştientizarea obiceiurilor tale, pentru a le putea schimba, în concordanţă cu ceea ce îţi doreşti să devii şi cu obiectivele pe care ţi le stabileşti. Întrebarea miracol este – mă ajută acest comportament să devin cine vreau eu să fiu? reprezintă identitatea pe care mi-o doresc? Important este – a deveni Cineva şi nu a obţine Ceva.

Secretul schimbării comportamentale pentru a-ţi atinge obiectivele, îl afli în Legea III a Schimbării Comportamentale (sunt 4 şi le vei descoperi citind) – şi nu este despre a face lucruri uşoare, ci despre a reduce , pe cât posibil, dificultatea obiceiului nou, dorit. Cum? Citeşte şi vei afla.

Stimuli, indicii că trebuie să schimbi ceva în obiceiurile tale, sesizezi în permanenţă, dar vei lua hotărârea să acţionezi doar atunci când anticipezi că îţi va fi mai bine dacă schimbi situaţia. Cheia este acţiunea , repetiţia şi nu perfecţiunea. Persoanele disciplinate îşi structurează mai eficient viaţa, sunt perseverente, au curaj şi voinţă. Ele apelează la – Mecanisme de Angajament – prin care blochează comportamentele neproductive din prezent şi fac alegeri gândite în aşa fel încât să îşi controleze acţiunile din viitor.

Ce îţi mai spune autorul – care este secretul autocontrolului:

  • să evidenţiezi indiciile/stimulii favorabili Obiceiurilor Bune
  • să camuflezi indiciile/stimulii Obiceiurilor Negative.

Şi ce sunt Obiceiurile, până la urmă? Circuite de reacţie declanşate de dopamină, un hormon care este eliberat atunci când anticipezi Recompensa şi motivează dorinţa de a acţiona.

Spor la citit! Sunt multe de povestit … însă vă îndemn să le descoperiţi singuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *