Gaura neagră a relaţiei de cuplu

Aşa îmi vine să spun, că uneori, partenerii unui cuplu disfuncţional se află într-o gaură neagră. Şi se rostogolesc în gaura asta cu viteza luminii, deşi ar fi mai uşor să “încalece” lumina şi să iasă de-acolo. Să se ducă spre soare, soarele de la începutul poveştii lor de iubire. Însă nu, se încăpăţânează să sufere, să se chinuie pe ei înşişi sau unul pe celălalt.

La şedinţele de psihoterapie sunt ghidaţi să privească spre problema lor (care nu le defineşte relaţia, ci e doar o problemă..) din mai multe puncte de vedere, din exterior. Culmea este că, deşi pot găsi soluţii bune pentru relaţia lor, ei se fac că nu le văd şi continuă să exploreze gaura neagră, cu şi mai mare înverşunare.

Există mai multe variante pentru care se întâmplă aşa:

  • soluţiile deja încercate sunt, cumva, confortabile – şi chiar dacă aduc mereu aceleaşi rezultate… de ce să facă un efort, că oricum nu se schimbă nimic. Un paradox, frate geamăn cu gaura neagră!.
  • sunt deja atât de extenuaţi, încât ei nu mai cred că dacă schimbă ceva în comportamentul lor, se va modifica şi relaţia. Şi, deşi află că doar încercând să facă ceva diferit se vor convinge dacă a funcţionat sau nu, ei pur şi simplu nu văd lumina din exteriorul găurii negre.
  • uneori le e teamă să îşi asume responsabilitatea pentru relaţia lor. La fel cum e mai uşor să spună că “celălalt e de vină”.
  • alteori au convingeri şi credinţe moştenite de la părinţi, ce sunt foarte bine integrate în stilul lor de viaţă. Şi doar cu voinţă şi deschidere le pot înlocui cu altele, mult mai utile. Există o singură condiţie – să vrea! Dar gaura neagră îi trage mereu înapoi, că asta ştie ea să facă, să le consume energia.

Şi ar mai fi ceva ce uită, pur şi simplu uită – că nu e vorba de război, că nu sunt în stare de asediu – ci doar şi-au unit vieţile pentru că aşa au vrut ei şi au visat că le va fi bine împreună.

Dar visul a fost absorbit de gaura neagră…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *